SharePoint
A- A A+
Home > About TTSH > News > Sektor kejururawatan diperkukuh; 5,600 jururawat diambil
​​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
BH20240212-min.jpg
Menteri Kesihatan, Encik Ong Ye Kung, mengagihkan cenderahati kepada pesakit dan kakitangan ketika mengunjungi Hospital Tan Tock Seng sempena Tahun Baru Cina pada 10 Februari. – Foto ​CMG​

Berita Harian (12 Februari​ 2024)

Ye Kung: Jumlah yang diambil bekerja lebihi sasaran; penuhi keperluan warga yang kian menua

​Usaha meningkatkan tenaga kerja kejururawatan Singapura membuahkan hasil, dengan 5,600 jururawat menerima tawaran untuk bekerja dalam sistem penjagaan kesihatan awam pada 2023, termasuk 4,500 telah mendaftar untuk bekerja.

Ditemui semasa melawat Hospital Tan Tock Seng (TTSH), pada 10 Februari, hari pertama sambutan Tahun Baru Cina, Menteri Kesihatan Ong Ye Kung berkata jumlah yang diambil melebihi sasaran yang diumumkan sebelum ini.

“Kami sentiasa kekurangan tenaga kerja penjagaan kesihatan. Jadi pada tahun lalu, kami menetapkan sasaran untuk mengambil 4,000 jururawat, dalam sistem penjagaan kesihatan swasta dan awam untuk mengisi semula kekosongan semasa Covid-19 dan mengembangkan tenaga kerja kami,” kata Encik Ong.

Jumlah jururawat yang berdaftar pada 2023 mengatasi angka pada tahun sebelumnya, apabila 3,400 jururawat baru didaftarkan, kata Kementerian Kesihatan (MOH). Terdapat 43,772 jururawat dan bidan berdaftar di Singapura pada 2022, termasuk 36,995 jururawat berdaftar.

Kementerian telah mengumumkan pada 2022 keperluan untuk mempergiat pengambilan pekerja tempatan dan luar negara, untuk menggantikan jururawat yang meninggalkan negara atau profesion itu semasa pandemik Covid-19, dan untuk memenuhi keperluan penjagaan kesihatan yang semakin meningkat bagi penduduk Singapura yang semakin tua.

Singapura mengalami kadar pengurangan jururawat asing yang lebih tinggi pada 2021 dan 2022, apabila sempadan dibuka semula dan persaingan global untuk profesional penjagaan kesihatan semakin sengit.

MOH juga sebelum ini mengumumkan bahawa menjelang 2030, seramai 82,000 jururawat, profesional kesihatan bersekutu dan kakitangan penjagaan sokongan diperlukan untuk mengendalikan hospital, klinik dan juga pusat jagaan warga emas.

Semasa lawatannya ke TTSH, Encik Ong berkata lebih ramai jururawat asing diberikan status penduduk tetap pada 2023 sebagai mengiktiraf peranan penting yang mereka mainkan dalam memerangi wabak Covid- 19 dan menyokong keperluan penjagaan kesihatan Singapura yang semakin meningkat.

Kebanyakan jururawat asing itu adalah dari Filipina, Malaysia dan Myanmar.

Encik Ong berkata MOH akan mengumumkan butiran program insentif jangka panjang untuk jururawat sebelum hari ke-15 Tahun Baru Cina.

Beliau berkata insentif jangka panjang sudah diberikan kepada guru, serta pegawai Home Team dan Angkatan Bersenjata Singapura.

Menyedari bahawa jururawat membentuk kumpulan profesional terbesar dalam sistem penjagaan kesihatan Singapura, Encik Ong berkata insentif itu boleh “menjadi komponen penting dalam ganjaran mereka.” Beliau singgah di Wad 5C untuk mengedarkan beg cenderahati Tahun Baru Cina yang mengandungi buah oren dan paket merah kepada pesakit dan kakitangan.

Bercakap kepada kakitangan penjagaan kesihatan, Encik Ong akur bahawa bekerja dalam bidang penjagaan kesihatan awam sememangnya mencabar.

“Bilangan pesakit kian meningkat,keluarga pesakit juga mempunyai permintaan tinggi. Apa pun, saya fikir kita perlu melakukannya secara bersama, menolong satu sama lain dan bekerja sebagai satu pasukan,” ujar beliau.

Jururawat staf kanan, Cik Samantha Loke Xin Yu, 29 tahun, sudah berkhidmat di TTSH selama lebih enam tahun.

Cik Loke, yang bekerja di jabatan kecemasan, memberitahu The Straits Times bahawa ia bukanlah kali pertama beliau bekerja semasa Tahun Baru Cina.

​“Apabila anda menjadi pekerja penjagaan kesihatan, anda tahu setiap seorang dalam penjagaan kesihatan membuat pengorbanan,” katanya.​
2024/02/14
Last Updated on